Werkzaamheden

Soms krijgen onze verkopers nog wel eens te horen, zo'n plantje groeit toch vanzelf. Helaas of misschien wel beter gezegd; gelukkig niet.

Rondsteken

Het verschil met een boom bij u in de tuin en één bij ons op de kwekerij is ondermeer dat wij regelmatig onze bomen rondsteken. Dit geeft natuurlijk een geweldige compacte kluit met veel kiemwortels. Het rondsteken gebeurd met de hand, ondermeer met behulp van een pneumatische spade (foto). Voor iedere kweker is het rondsteken een noodzakelijk kwaad, want plant zal aanzienlijk minder groeien.

Werkzaamheden1

Maar daardoor is de plant wel gezond te rooien en te verkopen. Om de drie tot vier jaar worden de planten op onze kwekerij verplant, om evt. de groei van penwortels geen kans te geven. Dit is een zeer arbeidsintensief werk en de groei van plant zal vervolgende in het eerste daarop volgende jaar vrijwel nihil zijn.

Snoeien

Snoeiwerk op kwekerij is ook grote maar noodzakelijke klus. Ongeacht of je nu over een conifeer, loofboom of leiboom praat, allemaal moeten ze minimaal éénmaal per jaar wordengesnoeid. Gedeeltelijk doen wij dit met een heggenschaar, maar uiteraard word voor de grote klussen de motorschaar niet geschuwd.

Werkzaamheden2

Werkzaamheden

Daarnaast moeten de kweekperceeltjes worden bewerkt voordat er opnieuw kan worden verplant (organische stof opbrengen foto, frezen, spitten, diepwoelen, spitten en vervolgens pas planten).

Werkzaamheden3 

Verder valt er op onze kwekerij ook te denken aan werkzaamheden als bemesting, sproeiwerkzaamheden en onkruidbestrijding. Wij werken hierbij zo veel mogelijk op een milieuvriendelijke manier.

Op een kwekerij is altijd werk zo ook bij slecht weer, zoals hier het afkloppen van sneeuw ter voorkomen van plantschade.

Maak je website met Websitemachine.nl